petek, 26. december 2014

Sprehod po supermarketu


V zatišju med prazniki in zaenkrat še neuspešnim iskanjem službe sva se lotila mini projekta – primerjave cen živil na NZ in doma. Do zdaj sva v Aucklandu zasledila le dva različna večja supermarketa, kjer tudi nakupujeva, če se kje na Novi Zelandiji skriva še kakšna konkurenca z drugačnimi cenami, pa bova lahko poročala šele ko/če jo najdeva.

Raj in nočna mora

Kar se tiče najinih osnovnih življenjskih stroškov lahko delim preverjene podatke, saj si čisto vsak izdatek zapiševa. Glede na to, da bivava v domu, ki ni najin in ker bova tukaj le še nekaj dni, sva z nakupi bolj previdna, ne delava si zalog, ampak greva v trgovino raje večkrat in kupujeva po malem. Ali je kakšna bistvena razlika med manjšimi in bolj pogostimi nakupi ter med večjim tedenskim šopingom, zaenkrat še ne vem.

Kako naj se človek odloči za en jogurt?

 In en sir?

Rdeče ali belo? Suho ali polsuho?

Danes sva tukaj sedemnajsti dan in v tem času sva bila v trgovini 11-krat. In koliko novozelandskih dolarjev v povprečju zapraviva? Okroglih 35,00, kar je 22,14 evrov (1,00 NZ$ je 0,63 EUR). Če si brez dohodka, je to seveda veliko, drugače pa čisto sprejemljivo, po mojem mnenju.

Kaj bo danes za malico?

V spodnjih tabelah si lahko pogledate približno kakšna bi bila razlika v ceni pri večjem nakupu na Novi Zelandiji in v Sloveniji. (Svetujem, da za boljši pregled kliknete na tabelo.)


In kakšna je razlika v plači?


Še ena zanimivost. Med najinimi potepanji sva že velikokrat naletela na manjše trgovine z živili, kjer lahko kupiš skoraj vse, edino izbira je precej manjša. So pa cene v teh trgovinicah močno zasoljene. Primer: 600-mililitrska plastenka sladke gazirane pijače tukaj stane 3,80 NZ$ (2,40 EUR), medtem ko v supermarketu 1,5-litrska plastenka enake pijače stane 1,00 NZ$, torej 0,63 EUR. Neprimerljivo dražje, ampak ljudje tudi tam kaj kupijo. Tudi midva sva, dokler nisva ugotovila, da naju ropajo.

5 komentarjev:

  1. Nina, ja zanimiva analiza:pri 64% višji povprečni plači so cene osnovnih živil višje le za 10%, torej je tu kar nekaj "lufta".Verjamem, da bosta po praznikih hitro dobila primerne službe, da bosta lahko zadihala na polno in uživala tam spodaj. Objem!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kakšne so pa tam spodaj neto plače,ker to ti pokaže realno kupno moč glede na nivo cen? V deželici na napačni strani Alp je trenutno 1.007,00€ neto.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bojan, žal tega podatka še nisva našla, ampak sporočiva takoj, ko ga zbrskava. Topel pozdravček, NN

    OdgovoriIzbriši
  4. Sta si pa vzela čas in se res temeljito pripravila na ta blog. Je bilo kar nekaj dela, kajne? Čestitam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekaj dela je bilo, ampak sva z veseljem pripravljala to objavo. Pozdravček, NN

      Izbriši