torek, 13. januar 2015

Živali

Z Nino imava na slavnem "to-do in Auckland" seznamu kar 18 stvari, ki jih morava videti in obiskati. Seznama sva se v tem primeru lotila kar pri Z in na vrsti je bil ZOO. Ker smo na NZ, je običajno, da te pred prihodom v živalski svet pričaka tole:

Čudoviti razgledi in pisana druščina različnih ptic, ki te opazujejo na vsakem koraku.

Ob vstopu v ZOO sva dobila tudi zemljevid. Poleg vseh vrst živali, sva imela posebno misijo: da vidiva kiwija. V naravi ga verjetno ne bova, ker menda ga okoli 95 odstotkov domačinov nikoli ne vidi, tako da so možnosti precej klavrne.


Najprej sva se zapodila med afriške živali. K sreči sva ujela tudi hranjenje žirafe, ki pa ni posebej zanimivo, zato vam rajši pokaževa druge živali, ki se ne hranijo.


Spodnja slika bi bila lahko tudi iz ljubljanskega živalskega vrta, vendar ni, ker v novozelandskih vodah plava nek drug plankton, ki je verjetno viden tudi spodaj.

Daljni sorodnik od Jojota.



In pa najpomembnejse od vsega. Poišči kiwija! Ker gre za nočno žival je tudi prostor, kjer naj bi bil kiwi povsem temen. Vstopiš v ogromno temnico in samo čakas, kdaj ti bo kosmata žival skočila za vrat. No, ni ravno tako, saj sva kmalu ugotovila, da se skrivajo za steklom, nekje v temi, saj so zelo plahe živali. Hodila sva ob vitrini gor in dol, gledala v temo in kar naekrat se na drugem koncu prostora začne Kitajka nekaj dreti. Verjetno v kitajščini. Z Nino priletiva tja in ga zagledava! Ne enega, ampak kar dva precej velika ptiča, ki nekaj brskata po zemlji.

Tole spodaj je slika iz plakata, ker se najina dva nista hotela slikat.



Slika narobe obrnjenega čolna? Ne, spodaj se skrivajo pingini.

Ko sva prišla nazaj na svetlobo, vesela, da sva videla to čudo od ptiča, se je pravi šok sele začel. Mimo naju je namreč prišel slon. Ko sva se začela spraševati, ali morda nisva bila predolgo časa na soncu, je slon prišel nazaj. Odločila sva se, da greva počasi naprej, saj nisva želela srečati lačne zebre ali kaj podobnega.

Slon gre, neznano kam.

Slon je šel in tudi midva sva počasi zapustila ZOO, saj je bilo dovolj živali za en dan.
 

Ker je na Novi Zelandiji veliko Azijcev, se da dobiti tudi zelo poceni in odlično azijsko hrano. Nama je najljubši susi, ki ga ponavadi pojeva kar v parku. Čisti užitek.

Slovenija na Novi Zelandiji ...


No, sam imam doma drugačne priročnike in jih pridno študiram, medtem ko Nina še bolj pridno dela.

In ravno, ko pišem tale blog v aucklandski knjižnjici, sem domačinu razložil, kako se po angleško napiše scorpion. Who is the English master now?

3 komentarji:

  1. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo, komentarja. Tega izleta v živalski vrt sem vama pa res nevoščljiva. Tako zeloooo rada bi bila zraven, ker me eksotične živali prav neverjetno vznemirjajo. Nista pa navedla še kakšne zanimivosti, ki je na vajini "to do" listi. Imejta se še naprej izvrstno.

    OdgovoriIzbriši